Óvodapedagógusok

és Munkatársak
PEDAGÓGUSOK (iskola)

Óvodapedagógusok


ALMÁSI ADRIENN RÓZSA – Waldorf óvónő

Hitvallásom: Az emberekkel bánni, csak emberséges, segítő, és figyelemmel támogató formában lehet. A rugalmasság, szerető és nyugodt légkör elengedhetetlenül fontos a mindennapi munkavégzésem során.

1994-től foglalkozom gyermekekkel. Óvodapedagógus, szakvizsgázott szociálpedagógus diplomákkal és Waldorf pedagógus képzettséggel rendelkezem.

Gyermekként szeretetteljes, nagycsaládban nőttem fel (négyen vagyunk testvérek), életem részévé vált az önfeledt játszás, éneklés, olvasás és az egymás megsegítése. 18 éves korom óta fő és mellékállásában gyermekek felügyeletét láttam el, ahol nem okozott számomra nehézséget a gyermekekkel eltöltött idő megélése. Ez inspirált az óvónői pálya felé.

2005- 2015-ig a szociális ellátórendszerben dolgoztam, ahol a fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket segítettük, önálló életvitelükben és integrációjukban. Ezen időszakban születtek gyermekeim, így már édesanyaként gyermekeimmel is sokszor átélhetem ezt az önfeledt, semmivel fel nem cserélhető boldogságot. 2015 óta dolgozom Waldorf óvónőként. Az eltelt évek alatt megtapasztaltam, hogy az odafigyelés, szeretet, mások érzelmeinek érzékelése és a szelíd határtartás, nagy biztonságot ad a gyermekeknek. A gyermekekre úgy tekintek, hogy ők is individuális lények. A megismerésükön keresztül elfogadom, hogy a kisgyermek az érzékleteiben él és figyelembe veszem életkori sajátosságaikat, hozott mintáikat, segítem őket testi, lelki, szellemi fejlődésükben azért, hogy egészséges emberré válhassanak. Fontosnak tartom, hogy megmutassuk nekik közösen, hogy a világ jó, a világ szép! Nekünk felnőtteknek olyan viselkedés és kommunikációs mintákat kell, hogy mutassunk, ami segíti őket az útjukon, megtapasztalhassák a szelíd, de ugyanakkor a segítő szándékot a büntetés helyett. Pedagógusként arra törekszem, hogy szeretetteljes légkörben a szülővel történő napi kapcsolattal kialakíthassuk azt a teret, bizalmat, amely a gyermekek számára elengedhetetlen. Így kialakul az- az ősbizalom, amiben a gyermekek abszolút biztonságban érezhetik magukat. Munkám értelmét az adja, amikor kibontakozhat a gyermekek felszabadult kreatív játéka, mindeközben önfeledt kacagásukat, énekhangjukat hallatják. Gyermekként bekapcsolódhattam édesanyám és nagymamám mellett a sütés-főzés élményeibe, amelyet igyekszem átadni a körülöttem lévő gyermekeknek is. Szeretek nemezelni, bábozni, mesélni, énekelni, kirándulni és körjátékokat játszani velük.

Célom, hogy a bennem meglévő készséget, tudást, szeretetet, tapasztalatot átadhassam és folyamatosan fejlesszem az önismereti úton önmagamat és a visszajelzések által egymást megsegítsük ebben a folyamatban.


NÉMETH EMESE KATALIN – Waldorf óvónő

Németh Emese Katalin vagyok, boldognak érzem magam, hogy rátaláltam a Waldorf „misztériumára”. 3 évet dolgoztam állami óvodában, és valahogy nem éreztem jól magam.

Kis keresés után találtam rá erre a gyermekközpontú, szabad, de azért korlátokkal is bíró pedagógiára. Amit itt láttam: a nyugodtság, természetes berendezések és játékok, szoknyákban lebbenő óvónénik, halk beszéd, varázslatos ünnepek, gyertyagyújtás, évszakasztal, gondozott kert, boldog, felszabadult gyermekek, egyetértés. Még sorolhatnám tovább ezeket a felemelő szavakat, de nem teszem. Persze ezek a dolgok kihívásokkal, sokszor nehézségekkel járnak együtt. Tudom, hogy önnevelés nélkül nem haladhatunk előre.

„Mindenfajta nevelés önnevelés, és mi mint tanítók, nevelők csak a saját magát nevelő gyermek környezetét alkotjuk. A legkedvezőbb környezetet kell teremtenünk, hogy a gyermek úgy nevelje általunk önmagát, ahogy a belső sorsát követve nevelődnie kell.” /Rudolf Steiner/

Waldorf képesítésemet 2012-ben szereztem meg. Ma, már gyakorló óvónőként szeretnék sok gyermekhez meghittségben, szeretetteljesen, önmagához mérten a lehető legteljesebben fordulni hozzá.

Bízom abban, hogy a Téglagyár utcában az óvoda még élhetőbb lesz, és sok kacagó gyermeknek ad valamit a tarisznyájába, amivel elkezdheti az iskolás éveit. Gyertek kedves Szülők, hadd mutassuk meg kik is vagyunk! Várunk titeket és gyermekeiteket ebben a mesevilágban!


ROMÁN VANDA – Óvodapedagógus

 2019-ben végeztem óvodapedagógusként Kecskeméten. Édesanyaként tapasztaltam meg, hogy milyen fantasztikus dolog részese lenni a kisgyermekek növekedésének, társukként megélni csodás kis világukat. Harmadik gyermekem születése után határoztam el, hogy elvégzem az óvodapedagógus szakot, és ezt a pályát választom hivatásomnak.

A Waldorf pedagógiával gyermekeim által ismerkedtem meg, és azonnal elvarázsolt. Úgy érzem, ez a pedagógia az, amivel teljes mértékben azonosulni tudok, és meggyőződésem, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez ez az ideális út. Ehhez a fejlődéshez segítséget nyújtani, mint pedagógus, úgy gondolom, megtisztelő feladat, valamint csodás dolog a gyermekek felcseperedését, személyiségük kibontakozását látni, ennek a folyamatnak nap, mint nap részese lenni.